Pensionärsföreningen Ettan

Omstridd konst och exotiska växter i Åbo

09.05.2024 kl. 12:11
Sankt Henriks ekumeniska konstkapell i Hirvensalo, den kontroversiella Iiu Susiraja-utställningen på Wäinö Aaltonen-museet och Runsala botaniska trädgård fick besök av en grupp Ettor på utflykt till Åbo den 8 maj. Lunchen avnjöts på restaurang Grädda i historisk miljö vid Aura ås strand.

Det var prästen och konstnären Hannu Konola som tog initiativet till  konstkapellet. Efter många om och men stod kapellet färdigt år 2005. Materialet är huvudsakligen finsk furu. De bärande trälaminatbågarna påminner om spanter och hela konstruktionen för tanken till traditionellt båtbygge. Akustiken har berömts och konserter ordnas ofta i kapellet, vid sidan om gudstjänster, vigslar , dop och andra kyrkliga tillställningar.

Inne i staden, i historisk miljö nära domkyrkan och Aura ås strand, vankades lunch i restaurang Grädda. 

Ettorna hann besöka  Wäinö Aaltonen museet bara några dagar innan museet stängs för genomgripande reparationer. En utställning av Iia Susirajas kontroversiella konst fick ett entusiastiskt mottagande av en del av besökarna, medan andra skakade på huvudet.

Utfärdsdagen var kylig för årstiden, men i Runsala botaniska trädgård mottogs besökarna av tropisk värme. Ettorna bjöds på underhållande guidning bland exotiska blommor och blad.

UW