Pensionärsföreningen Ettan

En hälsning från oroshärdar

15.09.2020 kl. 10:02
Yle-redaktören Antti Kuronen hade färska hälsningar från demonstrationerna i Belarus när han mötte Ettorna via internetuppkoppling den 14 september.

Ett trettiotal Ettor hade kommit till höstens första månadsmöte som hölls i Mika Waltari-salen i Tölö bibliotek, eftersom servicecentret är stängt. Ytterligare några Ettor följde med mötet på distans.

Det var meningen att Kuronen skulle komma till mötet, men förkylningssymptom gjorde att han för säkerhets skulle deltog via nätet.

Antti Kuronen berättade om demostrationerna i Minsk och var imponerad av hur fredligt  allt gick till. Han trodde inte att president Lukasjenko kan hålla sig vid makten alltför länge till.

Kuronen har också blivit känd för sina rapporter från flyktinglägret al-Hol i Syrien. Han blev bekant med flera kvinnor från Finland med IS-bakgrund vars män endera dödats eller sitter i fängelse. Ett av de största problemen är att barnen inte kan gå i skola och riskerar att radikaliseras ytterligare.

Det var meningen att Antti Kuronen skulle bevaka presidentvalet i USA, men planerna har skrinlagts eftersom journalister från EU-området inte är välkomna just nu.

Ettans styrelse har beslutat att också nästa möte den 12 oktober hålls i Tölö bibliotek. Ockå det mötet sänds via internet.

Text: Ulf Wahlström
Foto:
Bilderna är skärmdumpar av Antti Kuronens anförande.